06 Aralık 2017 Çarşamba akşamı saat 18.00‘de Zonguldak Fotoğraf Derneği’nin konuğu Ressam ve Fotoğrafçı İRFAN ERTEL’in “FOTOĞRAF ve İŞÇİLER” adlı sunumu ve söyleşini izleyeceğiz.
1951 Yılında Muğla-Bayır’da doğdu. 1971–1979 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünde sanat eğitimi gördü. Öğrenciliği sırasında Ruhi Su ile tanıştı ve Dostlar Korosunda yer aldı. Yine 70’li yıllarda Bertolt Brecht epik tiyatrosunun ülkemizdeki en önemli temsilcisi sayılan Vasıf Öngören’in İstanbul Birlik sahnesinde dekoratör olarak görev aldı. 80’li yıllarda İşçi Sağlığı Derneği daha sonra İşçi Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Vakfı – Meska’nın kurucularından biri oldu. 90’lı yıllarda Ruhi Su Vakfının yönetiminde bulundu. Barış Derneği’nde aktif olarak çalıştı ve yönetiminde bulundu. Kesintisiz olarak resim yapmaya ve sergiler açmaya devam etti. Bugüne kadar birçok karma sergiye katılmış ve çeşitli illerde 47 kişisel sergi açmıştır.
Sanatsal bakış açısı ise şöyle özetlenebilir;
“Güncel ve insanımızı ilgilendiren sorunları resminin ana konusu olarak ele almaya çalışmaktadır. Resimlerini bir amaçtan çok söyleyebileceklerini açıklama, kendini ifade etme yolu olarak görüyor. Anlaşılır olmak, hem de en geniş halk kesimlerince anlaşılmak sanatçı için çok önemli. Ertel için resim düşündürebilmeli, hatta dünyanın değiştirilebileceğinin ipuçlarını verebilmelidir. Bunun için resim diğer birçok sanat dalı gibi geleceğin insanına katkıda bulunmalı, bundan soyutlanmamalıdır. Her bilim adamı ve sanatçı gibi ressamda yaşadığı çağın tanığı olabilmeli, birlikte yaşadığı toplumun önünde yer almalı, ondan kopuk değil, onun bir unsuru olduğunu unutmamalıdır. Ressam bir sergi bütünselliğinde yanyana getirdiği resimlerin ve büyük kompozisyonların değişik mekan ve zaman ilişkilendirmelerinde bir düşün ortamı bütünselliği oluşturmanın tasasını gütmektedir.”
İrfan Ertel’in birçok yapıtı yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda yer almaktadır.
ZFD Kasım 2017